Global messen onderhouden
Kwaliteitsmessen moet u nooit zo maar in een keukenla laten slingeren. Door het contact met andere harde
voorwerpen zal het snijvlak beschadigen. Een messenmagneet aan de muur of het speciaal voor Global messen ontworpen messenblok is de oplossing.
De hardheid van het staal heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel is dat het mes veel langer scherp blijft. Nadeel is echter dat het mes alleen aangezet kan worden op een keramisch “aanzetstaal” of een diamantslijper. Het metalen aanzetstaal is niet hard genoeg plus dat het materiaal te grof is, waardoor er beschadigingen op het lemmet kunnen komen. Het aanzetstaal is alleen een onderhoudsmiddel, te vergelijken met schoensmeer bij schoenen, regelmatig gebruik hiervan verlengt de duur van de scherpte van het mes. Na verloop van tijd zal het mes geslepen moeten worden. Dit kan met behulp van een wetsteen of de Shinkansen waterslijper.
Deze laatste is een apparaatje dat gevuld dient te worden met water, het bevat afhankelijk welk model 2 of 3 “slijpwieltjes” waar het mes handmatig tussendoor gehaald moet worden (altijd in één richting bewegen). Het mes ‘valt’ automatisch in de goede hoek om te slijpen.
Ga bij gebruik van een wetsteen als volgt te werk. Een Global mes moet in een hoek van 15 - 17° op de wetsteen geplaatst worden (dit is bijna vlak). Het is van groot belang deze hoek tijdens het slijpen constant te houden, daar de hoek anders teniet wordt gedaan. Er zijn slijphulpjes leverbaar om de juiste hoek te houden. Deze worden op de rug van het mes geschoven en houden constant de juiste hoek op de steen. U slijpt het mes van punt naar krop en terug in een gelijkmatige beweging.
REINIGING:
Global messen kunnen het best gereinigd worden met een warm sopje of gewoon onder de warme kraan. Wel direct na reiniging afdrogen, anders kunnen er oxidatieplekjes ontstaan op het lemmet. Niet in de vaatwasmachine reinigen, daar deze over het algemeen gesloten blijft tot de afwas geheel gedroogd is. Door de condens die in de machine blijft kan het mes ook gaan oxideren. Mocht u onverhoopt toch plekjes op uw mes hebben dan zijn deze eenvoudig te verwijderen met een beetje staalfix of roestvrijstaalreiniger.
EIGENSCHAPPEN:
1. Naadloze afwerking (zeer hygiënisch, geen bacterievorming).
2. Uitgekiende balans tussen lemmet en heft.
3. Optimaal “antislip” heft.
4. Geen voorgevormd heft (een ieder kan het mes op zijn manier vasthouden).
5. Verfijnde snijtechniek mogelijk, door unieke slijphoek.
6. Zeer uitgebreide collectie.
7. Uitgesproken design.
ROEST OF AANSLAG OP MESSEN:
“Roestvrij” staal betekent in feite altijd “slecht roestend” staal. Immers, staal bestaat altijd hoofdzakelijk uit ijzerdeeltjes en deze oxideren nu eenmaal in verbinding met zuurstof. Deze oxidatie kan effectief worden tegengegaan door chroom en bijvoorbeeld molybdeen aan het staal toe te voegen en dat in samenwerking met zo zorgvuldig mogelijke oppervlaktebewerkingen. Om een mes scherp te krijgen en te houden moet het messenstaalechter vrij veel ijzer bevatten (meer dan het staal van bijvoorbeeld een roestvrijstalen pan).
Oxideren blijft dus altijd mogelijk. Vooral als:
- het mes niet goed wordt schoongemaakt. Voedselrestanten veroorzaken oxidatie en kunnen zelfs het staal “aanvreten”.
- het mes met agressieve schoonmaakmiddelen wordt gereinigd. Bijvoorbeeld het gebruik van een vaatwasmachine versnelt oxidatie door het vaak aanwezige zout in de gebruikte zeepmiddelen in combinatie met de hoge temperatuur.
- het mes niet goed wordt afgedroogd.
Vrijwel altijd kan de daardoor ontstane lichte aanslag of roestvlek met een polijstmiddel (bijv. “Staalfix” of een andere rvs-reiniger) weggepoetst worden. In ieder geval is het raadzaam om uw messen meteen na het schoonmaken te drogen en bij gebruik van een vaatwasmachine uw messen nooit in de machine op te laten drogen.
Bij Global messen is op de plek tussen handvat en lemmet de ijzerconcentratie het hoogst door het bijzondere productie procédé. De kans op oxidatie is hier dus het grootst. Wij adviseren daarom Global messen niet in de vaatwasser te doen, ook al omdat door het gerammel in de bestekbak het snijvlak kan beschadigen. Bovendien zullen de bekende zwarte stippen op het handvat verdwijnen: deze stippen zijn namelijk aangebracht met Japanse lak.
Voor alle duidelijkheid: het ontstaan van oxidatie zoals boven beschreven, heeft niets te maken met de kwaliteit van het staal. Global messen zijn vervaardigd uit hoog gelegeerd roestvrij staal.
De hardheid van het staal heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel is dat het mes veel langer scherp blijft. Nadeel is echter dat het mes alleen aangezet kan worden op een keramisch “aanzetstaal” of een diamantslijper. Het metalen aanzetstaal is niet hard genoeg plus dat het materiaal te grof is, waardoor er beschadigingen op het lemmet kunnen komen. Het aanzetstaal is alleen een onderhoudsmiddel, te vergelijken met schoensmeer bij schoenen, regelmatig gebruik hiervan verlengt de duur van de scherpte van het mes. Na verloop van tijd zal het mes geslepen moeten worden. Dit kan met behulp van een wetsteen of de Shinkansen waterslijper.
Deze laatste is een apparaatje dat gevuld dient te worden met water, het bevat afhankelijk welk model 2 of 3 “slijpwieltjes” waar het mes handmatig tussendoor gehaald moet worden (altijd in één richting bewegen). Het mes ‘valt’ automatisch in de goede hoek om te slijpen.
Ga bij gebruik van een wetsteen als volgt te werk. Een Global mes moet in een hoek van 15 - 17° op de wetsteen geplaatst worden (dit is bijna vlak). Het is van groot belang deze hoek tijdens het slijpen constant te houden, daar de hoek anders teniet wordt gedaan. Er zijn slijphulpjes leverbaar om de juiste hoek te houden. Deze worden op de rug van het mes geschoven en houden constant de juiste hoek op de steen. U slijpt het mes van punt naar krop en terug in een gelijkmatige beweging.
REINIGING:
Global messen kunnen het best gereinigd worden met een warm sopje of gewoon onder de warme kraan. Wel direct na reiniging afdrogen, anders kunnen er oxidatieplekjes ontstaan op het lemmet. Niet in de vaatwasmachine reinigen, daar deze over het algemeen gesloten blijft tot de afwas geheel gedroogd is. Door de condens die in de machine blijft kan het mes ook gaan oxideren. Mocht u onverhoopt toch plekjes op uw mes hebben dan zijn deze eenvoudig te verwijderen met een beetje staalfix of roestvrijstaalreiniger.
EIGENSCHAPPEN:
1. Naadloze afwerking (zeer hygiënisch, geen bacterievorming).
2. Uitgekiende balans tussen lemmet en heft.
3. Optimaal “antislip” heft.
4. Geen voorgevormd heft (een ieder kan het mes op zijn manier vasthouden).
5. Verfijnde snijtechniek mogelijk, door unieke slijphoek.
6. Zeer uitgebreide collectie.
7. Uitgesproken design.
ROEST OF AANSLAG OP MESSEN:
“Roestvrij” staal betekent in feite altijd “slecht roestend” staal. Immers, staal bestaat altijd hoofdzakelijk uit ijzerdeeltjes en deze oxideren nu eenmaal in verbinding met zuurstof. Deze oxidatie kan effectief worden tegengegaan door chroom en bijvoorbeeld molybdeen aan het staal toe te voegen en dat in samenwerking met zo zorgvuldig mogelijke oppervlaktebewerkingen. Om een mes scherp te krijgen en te houden moet het messenstaalechter vrij veel ijzer bevatten (meer dan het staal van bijvoorbeeld een roestvrijstalen pan).
Oxideren blijft dus altijd mogelijk. Vooral als:
- het mes niet goed wordt schoongemaakt. Voedselrestanten veroorzaken oxidatie en kunnen zelfs het staal “aanvreten”.
- het mes met agressieve schoonmaakmiddelen wordt gereinigd. Bijvoorbeeld het gebruik van een vaatwasmachine versnelt oxidatie door het vaak aanwezige zout in de gebruikte zeepmiddelen in combinatie met de hoge temperatuur.
- het mes niet goed wordt afgedroogd.
Vrijwel altijd kan de daardoor ontstane lichte aanslag of roestvlek met een polijstmiddel (bijv. “Staalfix” of een andere rvs-reiniger) weggepoetst worden. In ieder geval is het raadzaam om uw messen meteen na het schoonmaken te drogen en bij gebruik van een vaatwasmachine uw messen nooit in de machine op te laten drogen.
Bij Global messen is op de plek tussen handvat en lemmet de ijzerconcentratie het hoogst door het bijzondere productie procédé. De kans op oxidatie is hier dus het grootst. Wij adviseren daarom Global messen niet in de vaatwasser te doen, ook al omdat door het gerammel in de bestekbak het snijvlak kan beschadigen. Bovendien zullen de bekende zwarte stippen op het handvat verdwijnen: deze stippen zijn namelijk aangebracht met Japanse lak.
Voor alle duidelijkheid: het ontstaan van oxidatie zoals boven beschreven, heeft niets te maken met de kwaliteit van het staal. Global messen zijn vervaardigd uit hoog gelegeerd roestvrij staal.